image image
 
  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ      Κύπρος
Ανά τύπο:
 
image
..... 1974-2004
30 χρόνια Τουρκικής κατοχής στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων Τουρκικής κατοχής στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, το σχολείο μας
-τον Ιούνιο του 2004- παρουσίασε ένα αφιέρωμα
με Κυπριακά τραγούδια, χορούς, δραματική αναπαράσταση
και σύντομη υπενθύμιση των ιστορικών γεγονότων.

image

Το αφιέρωμα περιελάμβανε :

- Κείμενα που σκοπό έχουν την ανάδειξη της ιστορικής πραγματικότητας, έτσι όπως τη βίωσε και τη βιώνει ο Κυπριακός λαός
- Κείμενα που καταδεικνύουν το μέγεθος της πολιτιστικής καταστροφής
- Κείμενα που αναδεικνύουν νεομάρτυρες-ήρωες
- Τραγούδια που μαρτυρούν την ελπίδα για Ελευθερία
- Χορούς που αναδεικνύουν το θάρρος και την ανδρεία
- Θεατρικό έργο που ζωντανεύει το δράμα των ξεριζωμένων Κυπρίων, αλλά και τη δύναμη της ψυχής τους,
μιας ψυχής αδούλωτης, μιας ελληνικής ψυχής
- Ομιλία που εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Χαριτωνίδης, λόγιος και συγγραφέας, ο οποίος είναι και ο πιο αδιάψευστος
μάρτυρας, εφόσον έζησε τις τραγικές στιγμές της εισβολής.

ΙΣΑΑΚ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ ΔΥΟ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο 20ός αιώνος έδυσε. Μαζί του πίστεψαν μερικοί ότι θα έδυαν και τα ιδανικά. Έρχονται όμως στιγμές που κάποια γεγονότα διαψεύδουν τις απέλπιδες σκέψεις, ότι η ανθρωπότητα καταρρέει και οι αξίες χάνονται. Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη τον Αύγουστο του 1996 στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου. Δύο παλικάρια, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, ξεπετάγονται ολόρθα για να γράψουν για άλλη μια φορά Ελληνική Ιστορία με το πολύτιμο αίμα τους.

image

Μια ΣΥγχρονη ηρωΙδα - ΕΛΕνη ΦωΚΑ
Η εγκλωβισμένη  Ελληνοκύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά που δίδασκε μικρό αριθμό μαθητών στο χωριό Αγία τριάδα, στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, από την τουρκική επίθεση εναντίον της Κύπρου το 1974,  επέστρεψε πριν από μερικά χρόνια στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή για ιατρική περίθαλψη με τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Έκτοτε,  η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει την επιστροφή της στο σπίτι της στην Καρπασία,  στο βορειανατολικό τμήμα της νήσου. Ο εκπρόσωπος  ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ελένης Φωκά για επιστροφή στο σπίτι της στην Καρπασία.  Το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την άρνηση των τουρκικών στρατευμάτων να επιτρέψουν στην Ελληνοκύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της,  μετά από την ιατρική περίθαλψη στην ελεγχόμενη από τη νόμιμη κυβέρνηση περιοχή.
Η Ελένη Φωκά έχει επίσης δεχτεί επίθεση από πράκτορες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και υπέστη μικροτραυματισμούς στην προσπάθειά της να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο της.  Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση,  η Ελένη Φωκά,  που επέβαινε σε λεωφορείο με αριθμό εγκλωβισμένων που επέστρεφαν στα σπίτια τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου,  συνελήφθη από τουρκικά στρατεύματα κατοχής στο σημείο ελέγχου του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και αναγκάστηκεδια της βίας να επιστρέψει στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή.

Οι σΥΝΕπειες της τουρκΙΚΗς εισβοΛΗς
Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής ήταν πολλές.
· Το 35% του εδάφους της κυπριακής Δημοκρατίας, το βόρειο τμήμα του νησιού που συγκέντρωνε το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.(παρεμβολή κειμένου για τις οικονομικές επιπτώσεις)
· 142000  Ελληνοκύπριοι, το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα,  όπου αποτελούσαν το 70% των κατοίκων.  Παράλληλα,  οι Τουρκοκύπριοι που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές εξαναγκάστηκαν από την ηγεσία τους να μετακινηθούν στις κατεχόμενες περιοχές.(παρεμβολή κειμένου για τους πρόσφυγες)
·  Εκκρεμεί ακόμα η διακρίβωση της τύχης περίπου χιλίων πεντακοσίων αγνοουμένων προσώπων.(παρεμβολή κειμένου για τους αγνοούμενους)
·  Λιγότεροι από 600 εγκλωβισμένοι ζουν σήμερα στα κατεχόμενα χωριά τους κάτω από συνθήκες καταπίεσης,  εκφοβισμού και στερήσεων.  Τον Αύγουστο του 1974 ζούσαν στα κατεχόμενα χωριά τους 20.000 εγκλωβισμένοι.(παρεμβολή κειμένου για τους εκλωβισμένους)
· 35.000 Τούρκοι στρατιώτες, εφοδιασμένη με το πιο σύγχρονο οπλισμό και υποστηριζόμενοι από Αεροπορία και Ναυτικό, βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα,  καθιστώντας το σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ μία από τις πιο στρατικοποιημένες περιοχές στον κόσμο.
· 115.000 έποικοι έχουν μεταφερθεί κυρίως από την Τουρκία και εγκατασταθεί στο κατεχόμενο τμήμα,  με στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής δομής και τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης.(παρεμβολή κειμένου για τους Τούρκους εποίκους)
· Η ερμητικά κλειστή γραμμή Αττίλα, «επιχείρηση Αττίλας» ήταν η κωδική ονομασία που έδωσε η Τουρκία στη στρατιωτική εισβολή της στην Κύπρο, διαμελίζει τεχνητά το νησί και εμποδίζει τη διακίνηση των Κυπρίων στην ίδια τους τη χώρα.
· Στην προσπάθεια για εδραίωση των τετελεσμένων γεγονότων ανακοινώθηκε μονομερώς το 1983 στο κατεχόμενο τμήμα «η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», το ψευδοκράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και εξαρτάται πλήρως από αυτήν.
·  Περίπου 35.000 Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει κατά τη περίοδο 1974-1999 από το κατεχόμενο τμήμα λόγω της οικονομικής,  κοινωνικής και ηθικής εξαθλίωσης που επικρατεί εκεί. Ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Τούρκων στρατιωτών και των εποίκων ξεπερνά σήμερα τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων.
·  Το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα προσπαθεί μεθοδικά να εξαλείψει κάθε ίχνος της Πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς 11.000 χρόνων.  Τα ελληνικά τοπωνύμια αντικαθίστανται από τουρκικά.(παρεμβολή κειμένου για την καταστροφή της οικονομικής κληρονομιάς).

image

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Με την κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου,  οι Τούρκοι εκδίωξε με τη βία 142.000 Ελληνοκύπριους το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού και το 70% του αυτόχθονα πληθυσμού. Οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές, 
πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Άστεγοι και ταλαιπωρημένοι παρέμειναν για πολλές εβδομάδες στο ύπαιθρο, μέχρι να τους παραχωρηθεί προσωρινή στέγαση σε αντίσκηνα,  σε καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν γι αυτό το σκοπό. Μακροπρόθεσμη πολιτική της κυβέρνησης ήταν η παροχή καλύτερης προσωρινής στέγασης σε οικισμούς,  ενώ ο μόνιμος στόχος εξακολουθεί να είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων στην πατρογονική γη. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα του μαζικού αυτού ξεριζωμένου ήταν η κατάρρευση της κοινωνικής δομής. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Τουρκία παραβίασε άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους και να κάνουν χρήση αυτής. Τα ενωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί απαίτησαν με ψηφίσματά τους την επείγουσα και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Αξίωσαν επίσης την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των προσφύγων. Η Τουρκία,  όμως,  αρνείται να συμμορφωθεί με αυτά τα ψηφίσματα, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων, περιλαμβανομένων της ελευθερίας διακίνησης, της ελευθερίας εγκατάστασης και του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

image

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.  Περίπου 1.500 άνθρωποι,  στρατιωτικοί και άμαχοι,  συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, είτε συνελήφθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών σε περιοχές που βρισκόταν υπό τον έλεγχό του τουρκικού στρατού. Από τότε η τύχη τους αγνοείται.  Ως αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης και των συγγενών
των αγνοουμένων και ύστερα από σχετικά ψηφίσματα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συστάθηκε η διερευνητική Επιτροπή αγνοουμένων. Παρά τις προσπάθειες,  όμως,  που καταβάλλονται για επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος,  η συντριπτική πλειοψηφία των συγγενών των αγνοουμένων δεν έχει πληροφορηθεί για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Εξάλλου,  το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  εξετάζοντας το θέμα των αγνοουμένων,  αποφάσισε ότι υπήρξαν συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Σύμφωνα με την απόφαση,  η Τουρκία απέτυχε να διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η σιωπή της Τουρκίας απέναντι στις πραγματικές ανησυχίες των συγγενών των αγνοουμένων ισοδυναμεί με απάνθρωπη συμπεριφορά.

image

image

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
Μετά την τουρκική εισβολή 20.000 άτομα,  κυρίως Ελληνοκύπριοι και μερικοί Μαρωνίτες,  παρέμειναν στα χωριά τους στη βορειανατολική Καρπασία και στα δυτικά της πόλης της Κερύνειας.  Αυτοί οι άνθρωποι,  γνωστοί ως εγκλωβισμένοι,  παρέμειναν στα σπίτια τους με την ελπίδα ότι μετά την εκεχειρία θα επανέβρισκαν τον κανονικό ρυθμό της ζωής τους.  Δυστυχώς πολύ σύντομα οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.  Το παράνομο κατοχικό καθεστώς άρχισε συστηματικά να εφαρμόζει πολιτική καταπίεσης,  παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρενόχλησης των εγκλωβισμένων,  σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η συνεχής και συνάμα ανησυχητική μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων.  Σήμερα λιγότερο από εξακόσια άτομα έχουν απομείνει στις κατεχόμενες περιοχές.  Πίσω απ αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά βρίσκεται η πολιτική του εθνικού ξεκαθαρίσματος που έχει ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

image

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή έμειναν στο έλεος του κατακτητή.
Ήδη από το 1976 ο Βρετανός δημοσιογράφος  Φίλντινγκ διαπίστωνε σε άρθρο του με τίτλο "ο βιασμός της Βόρειας Κύπρου"
στην εφημερίδα "the guardian" ,  μετά από επίσκεψή του στα κατεχόμενα: " ο βανδαλισμός και η βεβήλωση είναι τόσο μεθοδική
και εκτεταμένη που ισοδυναμούν με θεσμοθετημένο αφανισμό κάθε τι ιερού για τους Έλληνες". Το 1990 ο Γερμανός βυζαντινολόγος Κλάους Γκάλλας πραγματοποιεί ένα ταξίδι έρευνα στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου και εξετάσει την κατάσταση των ιστορικών μνημείων,  δίνοντας έμφαση στα χριστιανικά. Δυστυχώς,  οι διαπιστώσεις του είναι το ίδιο τραγικές.  Πάνω από 250 εκκλησίες,  παρεκκλήσια και μοναστήρια έχουν επηρεαστεί.  Τα περισσότερα από αυτά έχουν λεηλατηθεί,  βεβηλωθεί ή καταστραφεί,  ενώ ένας σημαντικός αριθμός έχει μετατραπεί σε τεμένη,  αφού πρώτα κλάπηκαν όλα τα εικονίσματα και τα εκκλησιαστικά σκεύη που υπήρχαν μέσα.  Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας χρησιμοποιούνται επίσης,  ανάμεσα στ' άλλα,  ως αχυρώνες,  στάβλοι,  χώροι διασκέδασης,  εστιατόρια,  πολιτιστικά κέντρα,  κοιτώνες ή αποθήκες όπλων του τουρκικού κατοχικού στρατού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερες από δέκα εκκλησίες βρίσκονται σε αποδεκτή κατάσταση. Ακόμη,  βάνδαλοι κατέστρεψαν κοιμητήρια και τις ταφόπετρές τους.  Αρχαιολογικοί χώροι,  αφού πρώτα λεηλατήθηκαν,  μετατράπηκαν σε ερείπια ή καταστράφηκαν από κατασκευαστικά έργα.  Μερικοί χώροι χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι.  Από το 1974 ως σήμερα καταστρέφονται συστηματικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές,  ενώ διεξάγονται παράνομες ανασκαφές. Αρχαία αντικείμενα από μουσεία,  αρχαιολογικούς χώρους και ιδιωτικές συλλογές έχουν κλαπεί από λαθρέμπορους και έχουν πουληθεί στο εξωτερικό. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού αποτελεί τμήμα της Πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
 Έτσι και η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι κληρονομιά παγκόσμια και πανανθρώπινη. Κάθε βοήθεια για τη διάσωσή της,  πριν είναι πολύ αργά,  είναι πολύτιμη και αποδεκτή.

image

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ
Παραθέτουμε ενδεικτικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων:

·  Το 1954 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κορπουλού δήλωνε ότι η Κύπρος είναι επέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας και θα έπρεπε να επιστραφεί στην Τουρκία λόγω γεωγραφικής γειτνίασης.
·  Το 1964, ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Ερκίν δήλωνε απερίφραστα ότι η Κύπρος ήταν ζωτικής σημασίας για την Τουρκία όχι απλώς λόγω της  ύπαρξης της τουρκικής κοινότητας στο νησί,  αλλά και για τη γεωστρατηγική  σημασία της.
·  Σε δημόσια δήλωσή του το 1964 ο Κεμάλ Σάτιρ,  αντιπρόεδρος της Τουρκίας,  έλεγε: η Κύπρος θα διαιρεθεί σε 2 τμήματα, 1 από τα οποία θα ενωθεί με Τουρκία.
·  Το 1980 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γκιουνές δήλωνε ανάμεσα σε άλλα "η Κύπρος είναι τόσο πολύτιμη όσο το δεξί χέρι για μια χώρα που ενδιαφέρεται και την άμυνά της για τα επεκτατικά της σχέδια".
·  Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Οζάλ δήλωνε το 1983, "η Κύπρος είναι 1 νησί που διαπερνά την Τουρκία σαν μαχαίρι.  Είναι εξαιρετικά ζωτική από την άποψη της ασφάλειάς μας.  Αυτό το νησί δεν πρέπει να βρίσκεται σε εχθρικά χέρια. Η ύπαρξη των Τούρκων στο Βορρά είναι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση".
·  Ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Ντεμιρέλ ανέφερε το 1993 ότι η Κύπρος είναι η τιμή και περηφάνια της Τουρκίας και απειλώντας προσέθεσε "Το αεροδρόμιο των Αδάνων απέχει έξι λεπτά από τη Λευκωσία".
·  Το 1994 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σοϋζάλ δήλωνε "στην Κύπρο υπάρχει ήδη ένα σύστημα 2 κρατών. Η ύπαρξη αυτού του συστήματος θα πρέπει να γίνει αποδεκτή
·  Σε συνέντευξή του στις 17-7-1997,  ο τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ετζεβίτ δήλωσε ότι αν η ελληνοκυπριακή διοίκηση γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπώντας ολόκληρη την Κύπρο τότε η τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου θα προχωρήσει σε ενσωμάτωση με την Τουρκία.
·  Στις 31-8-1998 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντενκτάς, στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τζεμ προέβη σε νέες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις υποβάλλοντας προτάσεις για δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο,  που στην πραγματικότητα αποσκοπούν στη μετατροπή της Κύπρου από ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος σε 2 προτεκτοράτα.
·  Ο τέως Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,  σε ομιλία του στην πλατεία Αττατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία το 2000, δήλωσε: αν σήμερα υπάρχει ηρεμία και ειρήνη στο νησί αυτό δεν οφείλεται στα Ηνωμένα Έθνη,  αλλά στο γενναίο τουρκικό στρατό. Μην αμφιβάλλετε.  Το τουρκικό κράτος είναι ισχυρό. Είναι αρκετά ισχυρό για να προασπίσει την ασφάλειά σας και να προστατεύσει τις περιουσίες σας.
·
  Σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό σταθμό CNN TURK  στις 25-1-2002, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ αναφέρθηκε στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 2 ξεχωριστά κράτη και 2 ξεχωριστά έθνη στην Κύπρο.  Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό,  δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία,  πρόσθεσε.

image

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
“ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ“

ΣΥΓΓΡΑΦΗ :ΑΛΟΥΜΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής ιδωμένες μέσα από την περιπέτεια μιας ελληνικής οικογένειας.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Δημήτρης και η Μαρία ζουν με τα πέντε παιδιά τους στην Κερύνεια.
Αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση το καλοκαίρι του 1974 είναι έκρυθμη και φοβούνται τις εξελίξεις. Τα επεισόδια ξεσπούν και η οικογένεια χωρίζεται. Ο πατέρας με τα δυο μεγαλύτερα αγόρια φεύγουν για να εκπληρώσουν το χρέος στην πατρίδα. Η μητέρα με τα μικρότερα παιδιά περιμένει κρυμμένη στο σπίτι. Όταν πληροφορείται το θάνατο του ενός γιου της αποφασίζει να βγει από το σπίτι της και να οδηγήσει τα παιδιά της στην ελεύθερη Κύπρο. Στο δρόμο τους αναγνωρίζουν Τούρκοι και τους κυνηγούν, μία Τουρκάλα όμως που κάποτε ευεργετήθηκε από τη Μαρία τη βοηθά να σωθεί και την οδηγεί με ασφάλεια στην ελεύθερη Κύπρο. Όταν για πρώτη φορά άνοιξαν τα σύνορα και οι Ελληνοκύπριοι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα, η Μαρία πραγματοποίησε το μοναδικό όνειρο που είχε, να προσκυνήσει τα χώματα των προγόνων της. Φτάνοντας όμως λυγίζει. Την υποβαστάζουν η κόρη  και τα εγγόνια της. Το ένα από τα δύο πηγαίνει να καλέσει βοήθεια. Βρίσκει κάποιον κύριο και τον οδηγεί στη γιαγιά του. Ο άντρας αναγνωρίζει στο γερασμένο πρόσωπο τη μητέρα του και η Μαρία στο δικό του, αυτό του γιου της. Έτσι η οικογένεια βρίσκεται πάλι μαζί.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
“...Δύο μέρες αφού φύγαμε απ' το σπίτι μας σκότωσαν τον Ιωάννη μας και εμένα και τον πατέρα μας έπιασαν και μας οδήγησαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων. Μείναμε εκεί πέντε μήνες, με βασανιστήρια πολλά, με άθλιες συνθήκες, με θάνατο. Ο πατέρας δεν άντεξε. Τρεις μέρες πριν μας στείλουν στα βάθη της Τουρκίας έσβησε και ΄γω πήρα τη μεγάλη απόφαση, ή θα σωζόμουν ή θα τελείωνα. Απέδρασα, έμεινα μέρες χωρίς φαγητό και νερό, κρύφτηκα σε κάποιο ερειπωμένο σπίτι και βγήκα όταν η κατάσταση ξεκαθάρισε....Έμεινα στο χωριό μας και αποφάσισα να μην αποχωριστώ τα χώματά μας, ως σήμερα, μανούλα μου...“
“...τότε είχε πει ο πατέρας σου, παντού και πάντοτε θα είμαστε μια οικογένεια. Παντού και πάντοτε είμαστε μια οικογένεια ! Δόξα τω Θεώ όλοι παντού και πάντοτε είμαστε ακόμα ένα!“

  image

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

- "Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών" Χορωδία
- "Το Χρυσοπράσινο φύλλο" Χορωδία
- Δηλώσεις Τούρκων επισήμων για την Κύπρο, Παντελίδου Μαρία,
- Ιστορική αναδρομή της εισβολής Χορωδία
- Αποσπάσματα από το βιβλίο "Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια" του Γ. Χαριτωνίδη Κονδυλίδου Άλκηστη, Δεσύλλας Ανδρέας, Πίτσιου Εύη
- Χαιρετισμός του κ. Γεώργιου Χαριτωνίδη, συγγραφέα και μάρτυρα των τραγικών γεγονότων.
- Ομιλία του κ. Ανδρέα Βοσκού:¨Κύπρος, 1974-2004, από τον Αττίλα στην Ευρωπαϊκή ένωση¨,
Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα της κλασσικής φιλολογίας, από την κατεχόμενη Κύπρο.
- Ονόματα αγνοουμένων
- "Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο" Χορωδία
- "Στιγμές της εισβολής" του Κώστα Μόντη Βαλλιανάτος Φάνης
- "Κύπρος" Χορωδία
- "Παντού και πάντα είμαστε ένα", Θέατρο της Αλουμανή Κων/νας
- "Καρτερούμε μέρα-νύχτα" Χορωδία
- Συνέπειες Τουρκικής εισβολής Αποστολοπούλου Ελένη
- Η Καταστροφή της Πολιτιστικής κληρονομιάς Σκούπερ Μανουέλλα
- Σύγχρονοι ήρωες Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού, 11 & 14 Αυγούστου 1996
"Στον Τάσο Ισαάκ, τον νέο ηρωομάρτυρα της Κύπρου" της Γ. Παρασκευά-Χατζηκόστα, Δεσύλλας Ανδρέας
"Ώρα μηδέν" της Μαρίας Συγκλητική, Βαρδάκα Ραφαέλλα,
"Καλώς μας ήλθες Αναστασία" του Αντώνη Ν. Στυλιανάκη, Χατζηκοντού Αριστέα,
- "Των αθανάτων το κρασί" Χορωδία
- Προβολη Ντοκυμαντέρ
- "Κύπρος" της Αλέξιας Βασιλείου Χορωδία
- "Τα μαύρα Μάδκια" Χορωδία
- Παραδοσιακοί χοροί

image

image    image

image    image

image    image

image    image

Ευχαριστούμε θερμά
όλους τους φορείς και ιδιώτες η αρωγή των οποίων συντέλεσε στην επίτευξη του στόχου μας
και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους όσοι εργαστήκαμε για την εκδήλωση αυτή.

Ειδικότερα ευχαριστούμε:
- Τον κύριο Γεώργιο Χαριτωνίδη, ο οποίος βίωσε τα γεγονότα της εισβολής στη Κύπρο και τα αποτύπωσε στο βιβλίο του
"αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια", ώστε να γνωρίσουν και να αισθανθούν και οι επόμενες γενιές το μέγεθος της τραγωδίας.
- Τον κύριο Ανδρέα Βοσκό, που διδάσκει εκτός από τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τον πλούτο της ελληνικής ψυχής.
- Την μορφωτική ακόλουθο κυρία Νάσα Παταπίου, για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της.
- ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και ειδικότερα την κυρία Χρυσάνθου και την κυρία Αγρότου
για την πολύμηνη συνεργασία και το υλικό που μας προμήθευσαν.
- Το γραφείο Τύπου Κυπριακής Πρεσβείας και ειδικότερα την κυρία Κωμοδίκη και την κυρία Εγγλεζάκη
για την πολύμηνη συνεργασία και το υλικό που μας προμήθευσαν.
- Την κρατική τηλεόραση που μας παραχώρησε μια Βιντεοκασέτα με ντοκιμαντέρ για την Βόρεια κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.
- Την κυρία Αλέξια Βασιλείου για τις πολύτιμες συμβουλές της.
- Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, για την δυναμική τους παρουσία, την αίσθηση ευθύνης, την αγάπη που έδειξαν
στο λειτούργημα μας και στα παιδιά μας.
- Τους γονείς των μαθητών μας που μας συμπαραστάθηκαν σε όλους τους τομείς.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που αφιέρωσαν χρόνο και μόχθο για να μας αποδείξουν περίτρανα
ότι η νέα γενιά τιμά την Ελληνική παράδοση και θα κρατήσει ψηλά τα Ελληνικά ιδανικά.
 

.
.
.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΔΥΝΑΜΗΤΟ ΗΘΟΣ
Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΧΑΡΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


Γνώση
Συστηματική Διδασκαλία
Έρευνα, Βιωματική Διδασκαλία

Αρετή,
Προσφορά
Φιλοπατρία
Ευ αγωνίζεσθαι

Η Πίστη,
Πίστη στον Θεό
Πίστη στον Άνθρωπο
Πίστη σε Ιδανικά, Υψηλούς Στόχους

Καινοτομία
Συμβουλευτικός Σταθμός Εφήβων Γονέων
Κέντρο Έκφρασης και Δημιουργίας
Σταθμοί Τεχνολογίας και Επικοινωνιών
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΛΥΚΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΝΕΑ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
Χρονολόγιο
Σεμινάρια (Σχολή Γονέων)
Ημερίδες,
Εορτασμοί
Παρελάσεις,
Πολιτιστικές
Αθλητικές

Ανακοινώσεις
Βραβεύσεις

Δημοτικό
Γυμνάσιο

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Εθελοντισμός
Διήμερα, Τριήμερα Εκπαιδευτικά Προγράμματα,
Ερευνητικές Εργασίες,
Κοινωνική Ευαισθησία,
Τράπεζα Επαγγελματιών
Δράσεις στην Τάξη
Διαθεματικές Εργασίες
ΠΟΛΥΜΕΣΑΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣΟΜΙΛΟΙ


ΑΘΛΗΣΗΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΧΑΡΤΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΤΑΙΝΙΕΣ
Αποστολή Υλικού από Γονείς μαθητών μας

Αγγλικά,
Γαλλικά
Γερμανικά

Μαθητικό Εργαστήρι Μελέτης,
Διδακτική Ενίσχυση,
Λέσχες Ανάγνωσης, Κινηματογράφου,Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης
Δημοσιογραφική  Ομάδα
Χορωδία, Ορχήστρα, Κρουστά

Αντισφαίριση,
Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Ποδόσφαιρο, Πετοσφαίριση, Καλαθοσφαίριση

Μαραθώνιος Ανάγνωσης


caretta caretta
.